Den perfekte gullpennen

Den perfekte gullpennen

Du har sikkert i likhet med meg sittet med hjerter i øynene og en liten lengsel etter å eie en tilsvarende penn når du har sett gullpenner som glir over objektet og får pennestrøkene til å se ut som ren porno på youtube og pinterest.

Så jeg bestilte en gullpenn hjem i postkassen og gledet meg vilt til å sette i gang. Skuffelsen var stor da gullpennen så ut som brun, matt vanlig tusj. Det var verken noe som minnet om verken gull eller glimmer. Rett og slett kjempe skuffet ble jeg.

Jeg bestilte da 3 andre penner. Da måtte jeg jo klare å finne den ultimate. Vel. 1 av 3 var helt ok. Men fremdeles ikke det jeg så etter. Jeg sniktittet litt på videoklipp på instagram og drømte om at jeg også skulle få en sånn fin penn. En slik penn som fikk 5 kroner til å se ut som 500 dollar!

Det ble en besettelse og jeg startet etter hvert jakten på sølv og kobber/rosegull penner også. Det har kostet skjorta og 90 % av pennene er rett og slett ikke egnet til annet enn å skrive navnet på et bordkort i papp som du kaster i søpla når gjestene har dratt hjem. Ja, eller kanskje den bare duger til å skrive navnet på konvolutten til takkekortet. Det er jo litt kjedelig å sitte gjennom et helt selskap og irritere seg over skriften i gulgrønt skjær som egentlig skulle vært kostbar metallic gold.

For at du skal slippe å få samme skuffelser som meg, eller om du rett og slett leter etter en penn med veldig spesielt utseende så skal jeg gjøre det mye enklere for deg ved å gi deg en guide med bilder og mine erfaringer til alle de som jeg har prøvd så langt. Jeg venter fremdeles på noen penner som ikke er å få kjøpt her i landet, men jeg oppdaterer så fort jeg mottar dem.  (Har du tips til andre jeg ikke har testet ut så send meg gjerne en epost eller kontakt meg på facebook eller instagram)

Penol Gold Paintmarker
Penol Paintmarker, en alkoholbasert permanent penn til dekorasjon, med litt myk og fleksibel spiss. Dette var den første pennen jeg var delvis fornøyd med. Den har den rette fargen og skinner pent. Men som alle andre penner ser den ikke ut som gull da den ikke har den speilaktige glansen. Det blir liksom litt mer messinglignende. En annen ting er at den er svært udrøy og tørker fort. Jeg bestilte 2 i gull og 1 i sølv. Sikkert en feilproduksjon, men sølvpennen varte ikke til en hel coaster før den begynte å klumpe seg. Gullpennene holdt til noen sett, men det var de første som var penest. Etter hvert som pennen tørket ut ble den mer og mer ujevn og klumpete.  (Viktig å riste ofte!)

Den er veldig pen på både hvitt og sort papir. På epoxy er den ok, men den sitter ikke så godt på glatte flater. Kan lønne seg å matte ned noe.. men dette går også da på bekostning av glansen.

Finnes i 3 tykkelser i fargene gull, hvit og sølv. Prisen ligger på ca 60 kr per penn

Molotow ONE4ALL, 228 metallic gold
Denne hadde jeg store forventninger til. Molotow One4Alls akrylbaserte penn med hybridmaling. Paint in a pen! Og permanent på de fleste underlag. Molotows flaggskip Liquid Chrome gjør at man anser Molotow som kongen over alle penner. Dessverre skuffet denne stort. Jeg syntes ikke det lignet på gull overhodet. Den er rett og slett veldig grønn. Den er veldig pen på både lyst og mørkt papir, men pga grønnskjæret når den liksom ikke opp i det hele tatt. Som detalj i store malerier med andre farger syntes nok ikke dette noe særlig, men alene er den ganske stusselig. Fargen heter metallic gold, men det er dessverre veldig lite metallic og veldig lite gold. På epoxy fester den dessverre ikke, så den kan kun benyttes om du skal legge på et klart topplag med epoxy. Den ser litt vannaktig ut på epoxy, men på papir ser den ut som de populære copic pennene, altså den er veldig jevn og solid og pennestrøkene syntes ikke.

Stort pluss at man kan kjøpe refill og bytte tip.  Og en tommel opp for at den kommer i 6 størrelser. 4mm koster ca 60 kr.

Artline 900XF GOLD
Denne er knallfin! En vannbasert pigmenttusj som blir permanent etter å ha tørket. Litt mørkere skjolder og den tørker ujevnt om du f.eks benytter den som «omramming» på en coaster i epoxy. Men til tynnere linjer ser den blank og kjempe flott ut. Den sitter også kjempe godt og beholder glansen sin. Artline var også kjempe fin på papir. Til tross for at jeg roser denne godt og elsket blankheten kan jeg si at dette er pennen til epoxy. Du ser at du har tegnet med penn  da det dessverre ikke flyter godt nok ut. Og selv om du rister aldri så mye så ser du fargeforskjellene i glimmeret som mørke skjolder. (Tro meg, jeg har virkelig prøvd å se om det hjalp om jeg ristet leeeenge)

Minus at den er vanskelig å få tak i og at den gir mørke skjolder. Ellers en fullverdig flott penn. Pris 69kr.

GuangMa Metallic gold pen
Går man på ebay eller aliexpress og søker etter paintmarker til epoxy så er det denne og en annen type som kommer opp. Bildene ser jo fantastiske ut og lovnadene er store. Denne kan se ok ut på papir, men det stopper der.

Det er egentlig ikke så mye annet å si om denne pennen enn at den kun er som en ordinær vanlig tusj med litt metallic effekt.

Bortkasta penger. 30kr for 6 stk.

Metallic Craftwork pen
Her er den andre pennen som florerer på kinamarkedet. Dette vet jeg ikke hva jeg skal kalle en gang.  Det er i alle fall ikke samme pennene som de viser på bildet med flotte gullstreker. Denne ser rett og slett ut som en gul oransje tusj fra slike tusjsett man har kjøpt til småbarn som bare skal klusse litt. Fester seg ikke heller. De kosta nesten 20kr pr stk og med tanke på hva jeg fikk, kunne jeg ønske jeg heller brukte pengene på en plate med melkesjokolade. STYR UNNA!

Touch Art Gold
Her i huset har ungene tegnet mye med Touch sine tusjer. De har vært fabelaktige og et godt alternativ til dyre copic tusjer om man bare skal skisse litt. Touch paintmarkeren derimot svarte ikke til forventningene. Den er veldig vandig og ser bare grå og gjennomsiktig ut. Litt sånn oppgulplignende. Den er ikke pen på verken papir eller epoxy og jeg ser rett og slett ikke nytteverdien av denne på noe vis.

Pris: Bortkasta 59kr på aliexpress

Krylon Leafing Pen, Pale Gold
Navnet leafing pen forteller at denne burde ligne på bladgull. Krylon har en populær variant med 18k gull som jeg ikke har funnet her hjemme, og fra ebay, amazon osv ble prisen på rundt 200kr pr penn. Selv om jeg gladelig betaler litt for gode produkter er 200kr for en tusj litt vel i overkant.
Jeg har derimot vært i kontakt med Krylon, så det er en pakke med flere 18k penner på vei, som også skal legges ut i nettbutikken. Litt sjanse å ta, men jeg har trua på at 18k leverer.

Denne varianten i pale gold leverte derimot ikke glans og fargemessig. Jeg fant denne tilfeldig i en nettbutikk her hjemme og i mine ører er pale gold en blek gullvariant. Denne lignet på kobber eller rosegull (For meg er kobber og rosegull så å si likt..) og den var ikke blank i det hele tatt, men veldig matt. Et pluss derimot var at den var umulig å skrape av etter at den tørket. De fleste penner jeg har prøvd får du ripet i og skrapet på, men denne sitter bom fast. Det er et stort pluss!

Helt bortkastet er den ikke. Jeg har jaktet på perfekte penner i rosegull og kobber.. denne er faktisk den beste frem til nå, selv om den er matt. Så denne vil jeg uansett kjøpe flere av da jeg syntes den ble veldig fin på coastere som jeg ønsket rosegull omramming på.

Pris 69 kr

Pilot Super Color Gold
Denne pennen gjorde hjertet mitt kjempe happy da jeg prøvde den på epoxy. Det ble så blankt og fint og fargen var perfekt. Fremdeles veldig messinglignende, men den peneste av alle de gullpennene jeg har prøvd. Dette kunne blitt den beste pennen, den billigste og i det hele tatt. Den er knallfin! Men dessverre riper denne kjempe lett om du bare kommer borti med neglen! Da blir den dessverre helt ubrukelig til mitt formål. Kjempe fin på både sort og hvitt papir og som sagt nydelig på epoxy. Mulig den fungerer fint om man har på klarlakk. Men erfaringsmessig forandrer glansen seg ofte med lakk når det er metallic.


Jeg skal etterhvert prøve, men jeg leter etter noe som ikke gir meg masse merarbeid.

Pennen koster rundt 50kr pr stk

Schneider Maxx 271
Dette er min klare favoritt. Den sitter godt, er drøy i bruk og har en pen farge. Dessverre er den ikke så glanset som jeg ønsket og også denne ser messingaktig ut på epoxy. For penest resultat må jeg ha 2 strøk.  På sort og hvitt papir er den kjempe fin. Denne har jeg brukt mange av og den sitter godt. Jeg har prøvd å skrape med neglene og den sitter når den har fått herdet skikkelig. Hadde denne vært blankere hadde det vært en innertier.
Et minus er at tuppen fort fliser seg opp. Men alt i alt en knallgod tusj som jeg anbefaler.

Koster rundt 50 kr

DecoColor Liquid Gold
Marvys DecoColor er på linje med Krylon en av de store. De beste tusjene på markedet. Du får dem i en premium variant jeg ikke har klart å oppdrive her til lands og jeg gleder meg til å teste dem! Og heller ikke dem har jeg lykkes å kjøpe fra utlandet uten at det koster rundt 200kr pennen. Så nok en gang har jeg tatt kontakt med leverandør og fått priser på å kjøpe inn flere.
Så dette er også på vei, men pga corona er de ikke og oppdrive enda da fabrikken må produsere flere. Så da sitter jeg faktisk her og venter på at pennene mine skal bli lagd før jeg får dem.

Jeg kom derimot over denne liquid gold varianten med tynn spiss. Premium kommer med 2 mm spiss i fargene gull, sølv og rosegull. Og ettersom jeg har lest kan ikke liquid gold og premium sammelignes.

Denne pennen var kjempe blank og fin. Til tross for den syltynne spissen så flyter fargen godt ut. Den blir jevn, fin og fargen ligner faktisk på flytene gull. Denne riper litt om jeg gnir hardt sidelengs med neglen, der har jeg lest at premium er suveren. På papir er den magisk.

Prisen på denne med tynn spiss (typ kulepenn) er 49kr pr stk

Edding Calligrafpy
Dette er også en kjempe fin penn. Den fyller godt, er ganske blank og ligner en del på artline som jeg beskrev lenger oppe. Et stort minus var at tuppen fliste seg opp svært raskt. Og den dekker ikke så godt. Den trenge flere strøk og man må vente veldig veldig lenge før man tar strøk 2. Tar man strøk 2 for tidlig gnir man bare av det første strøket og det blir klumpete og skjoldete.

Til papir og smådetaljer syntes jeg denne er knallfin. Og som det ligger i navnet egner den seg flott til penskrift. Pluss for at den faktisk ser ut som gull og er blank og fin. At den ikke dekker så godt og gnis lett utover trekker dessverre ned.

Alt i alt en god penn som er helt ok.

Pris 69

 

Sammendrag

Jakten på den perfekte gullpennen har altså ikke helt lyktes enda. Jeg håper jeg får tips om flere penner og jeg tester dem mer enn gjerne og oppdaterer siden. Jeg har også testet sølvpenner og kobber/rosegull. Jeg setter kobber og rosegull i samme kategori da jeg rett og slett ikke ser forskjell. Noe i rosegull ser ut som kobber og ting i kobber ser ut som rosegull. Jeg vet ikke om produsentene vet forskjell heller for man vet jo aldri hva man får.

Jeg håper dette ga deg svar på det du lurte på. Er det noe du savner av informasjon i denne artikkelen så skriv gjerne tilbake til meg så skal jeg svare så godt jeg kan. Dette var jo mine erfaringer med disse pennene og jeg jakter på den perfekte penne jeg kan bruke til epoxy. Kanskje dere sitter med en helt annen erfaring enn meg om dere bruker pennene til f.eks porselen, keramikk, plast, treverk osv..

 

Tilbake til bloggen